Blog

Miből fizessem a tandíjat és az albérletet?

Miből fizessem a tandíjat és az albérletet?

Diákmunka 14 perc

Az albérlet és a tandíj kifizetése nem mindenkinek egyszerű. Néhol a szülök fizetik, néhol a tanulóknak is be kell segíteni, és vannak teljesen önállató diákok. De vajon miből fizethető az albérlet és a tandíj?

Végre felvételt nyertél az egyetemre, indulhatnak az egyetemista évek! Azonban joggal merül fel benned a kérdés: miből fogom fizetni az albérletet és a tandíjat? Vállaljak munkát? Vagy inkább kollégiumba költözzek? Ebben az összefoglalóban segítünk neked, hogy a lehető legjobb döntést hozd meg a lakhatásodat és önállóságodat illetően.

Kétségtelen, hogy a sikeres egyetemi felvételit követően elkezdődik önálló életed első komoly szakasza. Ez az időszak egy lehetőség arra, hogy kipróbáld magad egyedül, kevesebb szülői támogatással, és több függetlenséggel. Megismerheted, milyen az, ha a saját lábadon állsz, és kicsit fejest ugorhatsz az életbe. Persze nem csak a szórakozás kerül ilyenkor előtérbe, hanem az is, mit hogyan finanszírozz egyetemi éveid alatt. 

Ezért aztán olyan kérdésekkel is szembe találod magad, mint az albérlet vagy kollégium, a diákmunka vagy diákhitel témája. Plusz el kell döntened a családoddal együtt, hogy milyen mértékben számítasz a támogatásukra a következő években. 

Komoly döntések ezek, amik előtt érdemes mérlegelni, hogy aztán a következő évek megágyazzanak annak a dolgozó fiatal felnőttnek, akivé válni fogsz.

(Némi extra segítség, ha még nem választottál egyetemet: milyen fizetésre számíthatsz a legnépszerűbb szakok diplomáival?)

Felvettek az egyetemre: hogyan tovább?

A sikeres felvételit követően jó látnod, hogyan lehet felépíteni az önállósodó életed, és milyen költségekkel kell számolnod az elköltözést követően. Fontos, hogy a szüleiddel, családoddal olyan konszenzusra jussatok, amely mindkét félnek megfelelő.

Elképzelhető, hogy a szüleid gond nélkül tudnak támogatni, de sok család nem engedheti meg magának a friss egyetemista oktatását, albérletét vagy kollégiumát. Egy 18 éves (hivatalosan már felnőtt) besegíthet abba, hogy a szülő vállán kevesebb teher legyen. 

Ez egy nagyon fontos lépés a függetlenedéshez vezető úton. És hidd el, sok esetben ebből nagyot profitálhatsz.

A döntést közösen kell meghoznotok. A szüleid is tudják, milyen összeggel tudnak támogatni, és ennek fejében kell választanod lakhatást, valamint kitalálnod, a fennmaradó összeget hogyan szeretnéd előteremteni.

Szerencsére bőven akadnak lehetőségek, de mielőtt eldöntenéd, merre tovább, érdemes megismerned azt is, milyen költségekkel kalkulálj.

Vörös hajú lány szürke pólóban az utcán.

Milyen költségekkel számolj, ha egyetemista vagy?

Vannak olyan kiadások, amelyek egyből eszedbe jutnak, vagy a szüleid már elmondák ezeket. Összesítve látni mindezt azonban kicsit sokkoló lehet, ezért is kell alaposan átrágni az anyagi lehetőségeket.

Lássuk, mikre kell készülnöd: 

 • albérlet vagy kollégiumi díj: hiszen a lakhatásod összege ezen a választáson múlik majd;
 • tandíj: amennyiben nem állami támogatott képzésen veszel részt, ez mindenképpen egy magasabb összeg lesz;
 • élelmiszer: érdemes heti bontásban megnézni, mire kell költened, illetve mivel tudnak támogatni otthonról;
 • ruházkodás, tisztálkodás: ezek az igények mindig egyediek, de nem maradhatnak ki a költségek kiszámolásából;
 • szórakozás: ezt ugye nem is kell túlmagyarázni;
 • hétvégék: hazautazol, esetleg az albiban/koliban maradsz? A hétvégék mindig költségesebbek;
 • utazás: kiruccanás a barátokkal, fesztiválok, közös nyaralások;
 • esetlegesen Erasmus program: jó, ha már az elején rákészülsz arra, szeretnél-e Erasmuson is részt venni, és ezzel a költséggel is számoltok.

Albérlet vagy kollégium?

Mint mindennek, így mindkét lakhatási lehetőségnek is megvannak az előnyei és hátrányai. Ebben az esetben nem árt, ha tisztában vagy azzal, mennyire vagy szociális, hogy van-e olyan barátod, ismerősöd, rokonod, akivel biztosan össze szeretnél költözni, illetve, hogy mennyit tudsz, tudtok lakhatásra szánni.

Más az albérlet közössége, és más a koli nyüzsgése. Tudnod kell, hogy mennyire szeretsz csendben tanulni, mennyire zavarnak mások, és azt is, hogy inkább introvertált vagy extrovertált vagy. (Ennek felderítésére ajánljuk ezt a tesztet.)

Mindkét megoldás szuper, ezt szögezzük le már az elején. Ahhoz azonban, hogy teljesen tisztán láss, az albi és koli adta lehetőségeket is látnod kell.

Albérlet: pro és kontra

Az albi azoknak tökéletes, akik már most készen állnak egy teljesen önálló háztartás vezetésére, illetve akik egy szoba vagy lakás teljes magányára vágynak. Hiszen az albérletben maximum hárman, négyen fogtok összeköltözni, de az is elképzelhető, hogy egy teljesen önálló lakást fogsz bérelni egyedül. 

MelletteEllene
nyugodtabb légkördrágább megoldás
csendesebb, meghitt saját szobamérsékelt szociális élet
nagyobb privát szféraháztartás teljes vezetése, nagyobb felületet kell tisztán tartani
könnyebb pihenni, tanulnimagányos érzés lehet
könnyebben lehet vendégeket, barátokat fogadnilakótársak vs háztartás – azaz ki mikor takarítson?

Mennyibe kerül havonta az albérlet?

A megfelelő döntéshez érdemes látni az albérletárakat. Ugyanis nem mindegy, hogy egyedül, vagy többen szeretnétek összeköltözni, hogy hol vennétek ki szívesen albérletet, és hogy mennyit tudtok rászánni havonta.

Az árakról nagyban dönt az, hogy hova és mekkora lakásba szeretnél költözni. Vannak ugyanis drágább kerületek, ezek főleg a belvárost illetve a budai részeket jelentik, de vannak kedvezőbb kerületek is. Igaz ez a vidéki albérletekre is: minél közelebb van az oktatási intézményhez, és minél újabb, annál drágább lesz.

Az albérletárak nagyon változóak, hiszen a gazdaság alakulása, a felvételik, a turizmus és az adott település is befolyásolhatja ezeket.

Vannak olyan városrészek, kerületek, ahol 120 ezer forintért konkrét albérletet vehetsz ki egy barátoddal, máshol ennyiért jóval szerényebb lakást fizethetsz majd havonta. Ismerni kell ehhez az igényeid is: az újépítésű vagy felújított lakások ára mindig borsosabb lesz.

Lakóprak lakásainak erélyei egy srága falú házon.

Hogyan válassz albérletet?

Ha az albérlet a befutó lakhatási lehetőség, fontos, hogy odafigyelj néhány szempontra, mielőtt beköltöznél.

Ezek az alábbiak:

 • Bérleti szerződés: szerződéskötés nélkül csak akkor vágj bele, ha például a nagymamád lakásába költözöl. Az alábbiakat tartalmazza a bérleti szerződés:
  • a te (bérlő) és a bérbeadó adatait;
  • az lakás adatait;
  • a bérleti díj pontos összegét, ( illetve azt is, hogy mikor, milyen formában kell fizeted);
  • közüzemi díjakat, közös költség fizetéséről minden infót (mikor, milyen formában, kinek kell fizetni);
  • fizetsz-e kauciót (amennyiben igen, akkor mennyit és mikor);
  • a bérleti szerződés időtartamát (határozott vagy határozatlan);
  • felmondásra vonatkozó rendelkezéseket;
  • bérlő és bérbeadó jogait és kötelezettségeit;
  • listát a lakásban található tárgyakról és azok állapotáról, mérőóraállások rögzítését;
  • hol és mikor jött létre a szerződés (keltezést), aláírásokat.
 • Kaució: a legtöbb esetben ezzel is számolnod kell, a hirdetések javarészében már feltüntetik.
 • Rezsiköltség: ehhez nyugodtan kérj be korábbi közüzemi számlákat, hogy ne érjen meglepetés, illetve tisztázzátok a számlák kifizetésének menetét.
 • Közös költség: mindenképp kérdezz rá, mit tartalmaz a közös költség.

Tippek albérletválasztáshoz

Hogy mire érdemes odafigyelni már a kezdetek kezdetén?

Az alábbiakat tartsd szem előtt albivadászatkor:

 • Igények: ha szükséges, köss kompromisszumot, de ne alkudj meg teljesen, hiszen jó esetben évekig ebben a lakásban fogsz élni.
 • Hányan költöztök: minél többen, annál jobban szétoszlanak a költségek, de annál zsúfoltabb is lesz a lakás.
 • Foglaló: mindig vigyél magaddal legalább egy havi lakbért, hogy ha megvan a tökéletes hely, azonnal lecsaphass rá.
 • Elhelyezkedés és közlekedés: tartsd szem előtt, hogy milyen útvonalakon közlekedsz majd, mennyire lesz macerás a bejárás, és vedd számításba az éjszakai közlekedést is!
 • Mikor tudod megnézni, illetve mikor költöznél: vannak lakások, amik annyira jó “vételnek” számítanak, hogy azonnal lecsapnak rájuk. Próbáld meg beelőzni őket hétköznap, és arra is legyél tekintettel, mikor szeretnél költözni. Az iskolakezdés előtt hagyj magadnak legalább egy hetet, hogy berendezkedhess kényelmesen.

Kollégium: pro és kontra

A kollégium kicsit más tészta, mint az albérlet. A legtöbb koliban 2, 3 esetleg 4 fő lakik egy szobában, osztozni kell a fürdőn és a konyhán, és sokkal nagyobb a nyüzsgés, mint egy albérletben. Emellett azonban a szociális élet fellegvára biztosan a kollégium. Életre szóló barátságok, nagy bulik és vicces szituációk tárháza, ahol úgy tanulsz meg önállóan létezni, hogy közben egy nagy bulinak tűnik az egész. 

Kevesebb magánélet jut, a legtöbb lépésedet, szokásodat látja valaki, és sokkal kevesebbet is tudsz egyedül lenni.

MelletteEllene
szociálisan nagyon aktívnehezebb elvonulni
közös programok, komoly barátságok kialakulásahangosabb, nagyobb a nyüzsgés
olcsóbb megoldáskevésbé szabad választás a berendezést, infrastruktúrát és környéket illetően
sok esetben nagyon közel van az egyetemtöbb helyiségen is osztozni kell (fürdő, konyha)
mindig „közel leszel a tűzhöz”, mindent első kézből tudhatsz mega higiénia néha megkérdőjelezhető

Kolit akkor válassz, ha szereted a társaságot, ha szeretsz közösen tanulni, főzni, filmezni vagy szereted a random programokat. A kolinak ugyanis mindennél erősebb közösségkovácsoló ereje van.

3 fiatal férfi nevetve néznek egy laptopot.

Mennyibe kerül havonta a kollégium?

Kollégiumot persze nem kaphat meg akárki, hiszen ehhez olyan szociális háttérrel kell rendelkezni (például ha messze laksz és sok a testvéred nagyobb eséllyel pályázol, mint ha a szomszéd utcában egyedüli gyerek vagy). 

De az biztos, hogy szemben a 120-140 ezres albérlettel, itt maximum 30 ezer forintból megúszod a lakhatásod. 

A kollégiumi szobák árai is változnak: vannak régebbi épületek, ahol olcsóbb a szoba, és lehet, hogy többen vagytok együtt, de vannak például apartmanok, ahol csak egy szobatársad van, és külön fürdő is jár a szobához. 

Ez minden egyetem esetében más, ezért érdeklődj utána, mielőtt elkötelezed magad. Nem rossz ötlet az sem, ha megnézed magadnak a kolit, mielőtt ezt a lehetőséget választod.

Milyen támogatást adhat az egyetem vagy az állam?

Sokféle támogatásra pályázhatsz, ha leleményes vagy, és a körülményeid is megengedik. Ezekről mindenképpen tájékozódj mélyebben, így nagyobb összegű támogatásokban is részed lehet.

Ilyenek például:

 • tanulmányi ösztöndíj: ha jól tanulsz, szuper támogatást kaphatsz;
 • rendszeres szociális támogatás: ha engedik a családi körülményeid;
 • iskolakezdő alaptámogatás: ha most kezded az egyetemet;
 • sportolói és egyéb ösztöndíjak: ezekre is érdemes rápillantanod;
 • lakhatási támogatás: ha kiszorulsz a koliból, erre is lehetőséged van;

Mindenképpen érdemes utánanézni, mire vagy jogosult, és megpályázni ezeket az összegeket, mert komoly segítséget nyújthatnak a tanulmányi évek alatt. 

Ha egyedül boldogulnál: mik a lehetőségeid?

Nem minden család engedheti meg magának, hogy fizesse az egyetemi évek alatt összegyűlő költségeket. De nem is lehet ez elvárás, hiszen 18 éves fiatalként már tudsz gondoskodni magadról, akár részben is. 

Hatalmas önállóságot adhat, ha már most magadnak keresi meg a tandíjra valót, ezért nézd meg, mik a lehetőségeid.

Diákhitel

Nevében nagyjából minden benne van: ez egy havi támogatás, de egészében is igényelheted, amelyet majd akkor kell visszafizetned, amikor dolgozni kezdesz az egyetemi évek után.

A törlesztés részleteit az aktuális jövedelmedből számítják majd ki. 

Általában azok a hallgatók igénylik, akiknek nem tudnak elegendő támogatást adni a szülők, és valamiért nem opció az iskola melletti munka (például olyan szakra jár, ami mellett nem fér bele, stb.)

A Diákhitel részleteiről itt olvashatsz bővebben.

Diákmunka

A diákmunka ma már nem azt jelenti, hogy rengeteget kell dolgozni kis összegért. Rengeteg lehetőséged van, akár gyakornoki programban is részt venni, ahol a tanult szakmán belül is belekóstolhatsz különféle ágazatokba.

Dolgozhatsz időszakosan, amikor muszáj, igazodhatsz az órarendedhez, de hétvégi munkákat is vállalhatsz. 

Az euDIÁKOK-nál például kifejezetten úgy szervezzük ki a jelentkező hallgatókat, hogy mind munkavállalói mind munkáltatói szempontból gyümölcsöző legyen a kapcsolat. Rengeteg lehetőség közül választhatsz, amelyek segítenek az anyagi helyzeted támogatásában és emellett nagyon szuper tapasztalatokat is adnak.

Két férfi dolgozik egy irodában, előttük laptopok és monitorok.

Ha szeretnéd, akár már most jelentkezhetsz néhány szimpatikus diákmunkára.

A diákmunka épp ezért jó megoldás: 

 • szocializálódhatsz a munka világába; 
 • tapasztalatot szerezhetsz és megtanulhatsz a saját keresett pénzeddel bánni; 
 • nagyobb eséllyel kaphatsz egyetem után egyből munkát, akár ott is, ahol gyakornokoskodtál.

Mire tanít meg az önálló élet?

Az önálló élet ijesztő lehet: elképzelhető, hogy még sosem laktál egyedül, nem tudod beindítani a mosógépet, vagy fogalmad sincs, hogyan kell vacsorát főzni. De az egyetemi évek pont erre valók: megtapasztalni, milyen egyedül boldogulni, milyen érzés saját döntéseket hozni, és ha hibázol, az már a saját hibád, amiből rengeteget tanulhatsz.

Egy nő egy férfi tenyerébe helyezi a kezét.

Nem rossz az, ha még ebben az időszakban megismered kicsit jobban magad, és észreveszed, mi mindenre vagy képes egyedül is, szülői támogatás nélkül. Ebben a pár évben válik felnőtté a személyiséged, és csak hálás leszel később magadnak, ha hagyod, hogy ez valóban önállóan megtörténjen.

Lehet, hogy lesznek magányos pillanatok, és lesz, amikor szívesebben mennél haza, hogy kicsit egyengesse valaki az életed, de később majd a megszerzett önbizalommal tekintesz vissza erre az időszakra, és az fog eszedbe jutni: „Igen, mindezt egyedül is megcsináltam!”

Sok sikert az önálló élethez, mi támogatunk téged.

euDIÁKOK
Az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet a legjobb diákmunkákat kínálja Neked, amiből kedvedre válogathatsz! Jelentkezz már akár 15 éves kortól. Nem gond, ha nem a fővárosban laksz, országszerte lehetőséget biztosítunk Neked a munkára.