Blog

Hogyan kell adózni a nyári munka után?

Adózás 5 perc

Ha idén nyáron te is munkát vállalsz diákként, akkor nem árt tisztában lenned az adózás alapszabályaival.

nyári adózás-diákmunka

 

Ha ugyanis nem diákszövetkezeten keresztül foglalkoztatnak, akkor ugyanúgy kell elszámolnod a bevételeiddel, mint más munkavállalóknak. Most bemutatjuk a különböző foglalkoztatási formákra érvényes kötelezettségeket, hogy biztosan rendben legyen a személyijövedelemadó-bevallásod.

Ahhoz, hogy nyári munkát vállalj, mindössze két feltételnek kell teljesülnie: be kell töltened a 16. életéved és ki kell váltanod az adóigazolványod, mert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ez alapján tud beazonosítani téged. Ehhez az 21T34-es adatlapot kell kitöltened és benyújtanod a NAV-hoz. Az adatlap beszerezhető az ügyfélszolgálatokon vagy letölthető a NAV honlapjáról. Szünidőben a 15 éves nappali tagozatos tanulók is vállalhatnak munkát, de 18. év alatt csak a törvényes képviselőd beleegyezésével dolgozhatsz.

Diákként ennek két kétféle módja van. A legtöbben iskolaszövetkezethez csatlakoznak, amelynek feltétele, hogy nappali tagozatos jogviszonnyal rendelkezz. Ebben az esetben a munkádért kapott pénz nem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, ezért összesen 15 százaléknyi személyi jövedelemadót vonnak le a bruttó béredből. A diákszövetkezeten keresztül foglalkoztatottaknak nem kell egyéb járulékokat fizetniük, ezáltal nem is jogosultak a társadalombiztosításra. Egészségügyi szolgáltatásokat viszont igénybe vehetnek, ameddig meg nem szűnik a diákigazolványra való jogosultságuk.

Meddig vagyok jogosult ingyenes orvosi ellátásra, ha befejeztem a tanulmányaimat?   Az ingyenes orvosi ellátás nem a tanév végéhez, hanem a diákigazolvány érvényességéhez igazodik. A tanulói, hallgatói jogviszony megszűnése után a diákigazolvány október 31-éig érvényes. Ez után még további 45 napig jár az ellátás, ha a jogviszony a megszűnése előtt legalább 45 napig folyamatos volt. Ha a volt nappali tagozatos diák nem tanul tovább, illetve nem helyezkedik el – és egészségügyi ellátásra más jogcímen, például szociálisan rászorultként sem jogosult –, akkor december 16-ától, azaz a diákigazolvány lejárta utáni 46. naptól kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie. Ez idén havonta 8 000 forint, naponta 270 forint.  

A bruttó fizetésedből levont személyi jövedelemadót a diákszervezet havonta befizeti az adóhatóságnak, és erről igazolást állít ki. A szövetkezeten keresztül szerzett bevételeidet fel kell tüntetned a személyi jövedelemadó-bevallásodban, amit minden évben május 20-ig kell benyújtani az adóhatóságnak. Ez most már egyszerű feladat, mert a NAV előre elkészíti az szja-tervezeted, amit mindössze le kell ellenőrizned és el kell fogadnod. A tervezeted online is megtekintheted az eSZJA programon keresztül, amennyiben rendelkezel ügyfélkapu hozzáféréssel.

A munkavállalás másik módja sokkal ritkább: bizonyos esetekben munkaszerződést köthetsz a munkaadóddal, ezáltal rendes munkaviszony keretében fognak foglalkoztatni, akár a felnőtteket. Ekkor nincs különbség a diák és nem diák között az adózás tekintetében. A fizetésed bérjövedelemnek fog számítani, ezért a 15%-os személyi jövedelemadó felett 18,5%-os társadalombiztosítási járulékot is levonnak a bruttó béredből. Neked ezzel kapcsolatban nincs kötelezettséged; a járulék és az szja összegét a munkáltató állapítja meg, ők vonják le, és ők fizetik be az állami adó- és vámhatóságnak. Ha munkaviszony keretében foglalkoztatnak, akkor az egészségbiztosításon túl jogosulttá válsz a társadalombiztosítás valamennyi ellátására, például táppénzre is. Az így ledolgozott hónapjaidat, éveidet már a nyugdíjad számításánál is figyelembe veszik. Ebben az esetben is be kell nyújtanod a személyijövedelemadó-bevallásodat május 20-ig, melyet szintén az adóhatóság készít el.

Mindkét esetben fontos, hogy a májusi határidő előtt alaposan ellenőrizd le a saját szja-tervezeted, mert ez mindenkinek a saját felelőssége. Ha további kérdésed van az adózással kapcsolatban, keresd bizalommal a diákszövetkezeti kapcsolattartódat!

euDIÁKOK
Az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet a legjobb diákmunkákat kínálja Neked, amiből kedvedre válogathatsz! Jelentkezz már akár 15 éves kortól. Nem gond, ha nem a fővárosban laksz, országszerte lehetőséget biztosítunk Neked a munkára.