Irodánkban a személyes ügyintézés csak előzetes időpontfoglalást követően lehetséges! Folyamataink zökkenőmentesen működnek tovább az online térben. Időpont foglalásért írj az [email protected] email címre.

Blog

A diák munkavállalás trendjei

A diák munkavállalás trendjei

Diákmunka 8 perc

Az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet két munkatársa, Udvardy Krisztina, call-center vezető és Varga Zsolt, kreatív toborzó a Helikon rádióba adott interjút a diák munkavállalás trendjeiről.

Magyarországon mennyire jellemző a diákokra, hogy egyetem mellett, és nem csak nyáron vállalnak munkát?

Varga Zsolt: Üdvözlöm a hallgatókat, sziasztok!
Nálunk az, euDIÁKOK Iskolaszövetkeznél azt tapasztaljuk, hogy az elmúlt években egyre népszerűbb a fiatalok körében, hogy minél hamarabb, már az iskolai tanulmányok mellett munkába álljanak és nem csak nyáron!
Vannak, akik azért dolgoznak iskolaidőben is, mert szeretnék a zsebpénzüket kiegészíteni, vagy akár teljesen vagy részben önfenntartóak.

Vannak olyanok, akik konkrét céllal, tudatos karrier tervezést megelőzően választanak egy-egy diákmunkát, ami majd később tapasztalati szinten előnyt fog jelenteni számukra a munkaerő piacon.
A lényeg, ami a diákmunka egyik nagy előnye, hogy minden esetben tanulmányokhoz igazított, rugalmas beosztásban tudnak dolgozni a diákok, így az iskola sem szorul a háttérbe.

Mi alapján kerülnek kiválasztásra a diákok egy-egy munkára? Mennyire számít például az a terület, amit tanul?

Udvardy Kriszta: Üdvözlöm a hallgatókat, sziasztok!
Ez teljesen a munka típusától függ.

1. Vannak olyan munkalehetőségeink, amikhez nem feltétel, hogy a diák az adott területről rendelkezzen szaktudással. Például ilyenek a bolti kisegítői, kasszás, raktáros, gyors éttermi pozíciók. Ezek pörgős munkahelyek, itt mindig hamar eltelik a munkaóra és a diákok is nagyon szeretik, mivel nagy számban keresünk rá jelöltet, sokszor van arra lehetőség, hogy akár barátokkal együtt, egy csapatban dolgozzanak. Ezekbe a munkakörökbe a legtöbben bekerülnek, csak jelentkezni kell rá.
2. Vannak olyan munkatípusok, amik nem igényelnek kifejezetten szakterületnek megfelelő tanulmányokat, azonban bizonyos kompetenciák nélkülözhetetlenek a hatékony, sikeres munkavégzéshez. Ilyen például a call centeres pozíciók. Ezek esetében nyitott, barátságos, határozott személyiség, és jó kommunikációs készség kell. Ezeket előzetesen általában tesztekkel szoktuk szűrni, még az interjút megelőzően.
3. Szakmai munkának hívjuk azokat, amikhez kifejezetten valamiféle szaktudás vagy idegen nyelv magas fokú ismerete előfeltétel. Ilyen pozíciók esetében a diákok komoly előszűrésen mennek át, mielőtt akár csak interjúra is eljutnának. Ilyen helyeken van lehetőség komoly karrier építésre. Ilyen pozíciók pl: hr asszisztens, marketing assz, pénzügyi assz. stb

Milyen jogok illetik a diákokat a diákmunka során?

Varga Zsolt: A diákmunka törvényes, legális foglalkoztatási forma, melyre a Munka Törvénykönyvének szabályai érvényesek. (2012. július 1-től a Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény XVII. fejezete alapján történik a foglalkoztatás.)
Az euDIÁKOK tagjait csak a NAV-hoz (APEH) történő bejelentést követően foglalkoztatjuk.

Minden diákunk Kötelező baleset- és felelősség biztosításban részesül a szerződésünk értelmében.
A munkabérből 16 %-os személyi jövedelemadó kerül levonásra.
Az iskolaszövetkezeti munkaviszony csak határozott időre létesíthető, a munkaszerződés pedig számos speciális elemet kell, hogy tartalmazzon (pl. felek kapcsolattartásának módja a munkavégzési kötelezettséggel nem járó időtartamra?).

A munkavállalás feltételei

  1. Érvényes, nappali tagozatos magyar tanintézménybe szóló diákigazolvány. Amennyiben nappali tagozaton, passzív féléven vagy, és még nem töltötted be a 25. életévedet szintén vállalhatsz diákmunkát!
  2. Személyi igazolvány
  3. TAJ kártya fénymásolata
  4. Adókártya fénymásolata
  5. Bankszámlaszám: ügyfélkártya vagy bankszámla kivonat fénymásolat

Diákmunkát 18 éves kortól lehet vállalni, azonban van lehetőség dolgozni szülői engedéllyel 16 éves kortól, valamint 15 évesen, nyáron 1 hónapot lehet dolgozni szülői engedéllyel.

Az iskolák közreműködőek-e? Támogatják-e a dolgozó diákot?

Varga Zsolt: Sok iskolával tartunk napi szintű kapcsolatot és nagyon jó együttműködéseket alakítottunk ki.
Az iskolák általában segítenek nekünk a hirdetések kihelyezésében (pl. plakátok formájában), és sok iskolai rendezvényre, nyílt napra meghívnak bennünket.
Ez nekünk is nagyon jó mert személyesen találkozunk a diákokkal, tudunk velük beszélgetni és személyre szabottan munkát ajánlani nekik.
Ezen felül szoktak minket hívni vendégelőadónak, karriertervezés, tehetségmenedzsment témákban segítünk a diákoknak. Ilyen helyzetekben minden kérdésre tudunk válaszolni, akár önéletrajzírás, akár jövőtervezés kérdésében és szintén személyre szabott tanácsot adni.

Az iskolák is felismerték, hogy a diákoknak mennyi előnnyel jár, ha hamar kilépnek a munkaerő piacra, így az általános tapasztalat az, hogy az iskolák támogatják a diákok munkavállalását, de természetesen mindig addig, amíg nem megy a tanulás rovására.
Mi, ez euDIÁKOK Iskolaszövetkezetnél minden diáknál figyelünk arra, hogy fent tudja tartani a tanulás és a munka egyensúlyát. Ez is jó tanulási folyamat, hogy egyszerre két helyen kell helyt állniuk, a jövőben könnyebben éreznek majd rá pl a család-munka egyensúly megtalálására is.

Hogyan alakulnak a fizetések diákmunka esetében?

Udvardy Kriszta: Itthon a diákbérek a mindenkori minimálbérhez igazodnak, ami jelenleg, 2015-ben bruttó 604 forint/óra. A különbség a felnőtt munkavállalók béréhez képest, hogy a bruttó bért csak 16% személyi jövedelem adó terheli. Mindazonáltal nagyon ritka a minimálbéres pozíció.
Általában br. 700-750 forintos órabérben vannak diákmunkák, ezek főleg a bolti kisegítői, könnyű fizikai, admin pozíciókra vonatkoznak.
A szakmai bérek ennél magasabbak szoktak lenni, br. 800-900/óra körül.
A legmagasabb béreken a nyelvtudást igénylő, vagy mérnöki-informatikus pozíciók futnak, ezek nem ritkán 1200-1500/órabérben.
Valamint minden hétvégi munkavégzést pótlék illeti, így ennek köszönhetően jópár hétvégi bolti munka pozícióban is eléri a diákbér az 1100-1200/ órát.

Általában előnnyel indul- e valaki a munkaerőpiacon akkor, hogyha diákmunka keretében több területen, esetleg csapatban dolgozott?

Varga Zsolt: Természetesen, igen. Hatalmas előnnyel indul az a diák, akinek már van munkatapasztalata, sőt szakmai tapasztalata. Diploma után, szinte kivétel nélkül minden munkáltató azt a pályakezdőt alkalmazz, akinek már van szakmai tapasztalata is egy olyannal szemben, aki még nem dolgozott. Az egyetemről frissen hozott tudás mellé a diák, be tudja építeni a gyakorlatot, ami nagyon kifizetődő mind a munkáltatónak mind a diák munkavállalónak. Sok esetben a diák munkaerőt, a diploma után a cég felveszi teljes állásba, így a diákoknak biztosítva van a jövőjük. 
Nem szakmai diák munkavégzés esetén is, nagyon szeretik a HR-esek látni, hogy a fiatal már dolgozott, ami azt jelenti, hogy rendelkezik munkahelyi szocializációval, valahova már megtanult mindig időben beérni, teljesíteni az elvárt feladatot..stb.

Nálunk az, euDIÁKOK Iskolaszövetkeznél is az állandó dolgozók 20%-a diák munkaerő. Vannak, akik heti 20-25 órában erősítik a csapatunkat, például a call centerünkben, vagy adminisztrálnak, de sokan majdnem főállás szerűen a szakmai tanulmányok mellett nálunk szereznek komoly szakmai tapasztalatot, például a pénzügyi, nemzetközi, marketing részlegünkön vagy a HR-en.

Azt tudom javasolni minden diáknak, hogy látogasson el a honlapunkra, a www.eudiakok.hu weboldalra és válogasson kedvére a munkalehetőségek közül. Az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet országos lefedettséggel működik, így majdnem minden városban vannak munkalehetőségeink a diákok számára. A www.eudiakok.hu weboldalon a jelentkező rá tud szűrni, hogy pontosan hol szeretne dolgozni.

A rádióriport meghallgatása ezen a linken érhető el: RÁDIÓRIPORT MEGHALLGATÁSA

euDIÁKOK
Az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet a legjobb diákmunkákat kínálja Neked, amiből kedvedre válogathatsz! Jelentkezz már akár 15 éves kortól. Nem gond, ha nem a fővárosban laksz, országszerte lehetőséget biztosítunk Neked a munkára.