Blog

Jövőálló diákmunkák – hogyan válassz, ha hosszú távon gondolkozol?

Diákmunka 3 perc

Előzetes tapasztalatszerzésre és az önéletrajz felturbózására egyaránt alkalmas a diákmunka – feltéve, hogy elég körültekintően választod ki, hogy mit csinálj. Tudatos kereséssel ugyanis sokkal többet hozhatsz ki belőle egy átmeneti lehetőségnél. Most eláruljuk, hogyan lehetsz a legnagyobb nyertese a járványhelyzetet követő munkaerőpiaci változásoknak!

A COVID-19 előtt a diákmunka az esetek többségében fizikai elfoglaltságot jelentett, de ez tavaly gyorsan megváltozott. A kötelező távolságtartás miatt a fizikai munka iránti igény visszaesett, a home office beindultával pedig egyre több megbízó részéről merült fel az igény szellemi munkavégzésre. Ezzel a korábbi arányok felborultak, de mindez csak átmenetinek bizonyult: jelenleg az ország újra nyitásával épp egy lassú visszarendeződés zajlik. Ha most résen vagy, te is rengeteg előnyt kovácsolhatsz ebből az átmeneti helyzetből.

A pandémia hatására ugyanis megváltozott a munkaadók fiatalokhoz való hozzáállása. A cégek egyre inkább utánpótlásbázisként tekintenek a diákmunkát vállalókra, akiket hosszú távon is érdemes megtartaniuk. Ha bizonyítod, hogy talpraesett vagy és megállod a helyed a cégnél, könnyen megtalálhatnak akár gyakornoki, akár egy valódi álláslehetőséggel. A diákmunka alatt jókora előnyt halmozhatsz fel: megismerheted a vállalat kultúráját és munkatársait, beilleszkedhetsz, és olyan helyismeretre tehetsz szert, amelyre egy kívülről érkező új ember esetében hónapokat kell várni.

Az sem feltétlenül probléma, ha nem marasztalnak azon a helyen, ahol diákként dolgoztál. Egy megfelelő hosszúságú diákmunka már önmagában is remekül mutat a CV-dben: azt már eleve sok munkaadó díjazza, ha korábban akárhol és egyáltalán dolgoztál. Arról nem is beszélve, hogy egy későbbi álláspályázaton szakmai tapasztalatként is felmutathatod – persze leginkább akkor, ha a céljaiddal összhangban választod ki a munkahelyed.

Rugalmasság mindenek felett

A diákmunka eddig is rendkívül rugalmas foglalkoztatási formának számított, de a bizonytalanság tartóssá válásával a munkaadók még nagyobb figyelmet és nyitottságot mutatnak az igényeidre. Ezt is érdemes kihasználni, hiszen most lényegesen egyszerűbben illesztheted be a diákmunkát iskolai teendőid és szabadidős tevékenységeid közé. Mindezek mellett pedig fontos, hogy a tanulmányaidhoz illeszkedően, tudatosan és körültekintően válassz állást. Nézd végig az aktuális diákmunka ajánlatokat és próbáld meg elképzelni magad különböző szerepekben. Az euDiákoknál lehetőséget biztosítunk arra, hogy kipróbáld a munka világát és megszerezd az első munkahelyi tapasztalatokat. Szerencsés esetben ízelítőt kaphatsz abból, amivel később is szeretnél foglalkozni, szóval arra bíztatunk, hogy ne félj kísérletezni, vágj bele bátran!

euDIÁKOK
Az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet a legjobb diákmunkákat kínálja Neked, amiből kedvedre válogathatsz! Jelentkezz már akár 15 éves kortól. Nem gond, ha nem a fővárosban laksz, országszerte lehetőséget biztosítunk Neked a munkára.