Irodánkban a személyes ügyintézés csak előzetes időpontfoglalást követően lehetséges! Folyamataink zökkenőmentesen működnek tovább az online térben. Időpont foglalásért írj az [email protected] email címre.

Blog

6 érdekes tény az energiaitalról!

6 érdekes tény az energiaitalról!

Szabadidő 2 perc

Valljuk be, a legtöbben ittunk már energiaitalt. Az érettségik alatt, és a vizsgaidőszak közeledtével pedig megesik, hogy napi több is lecsúszik. De vajon miket érdemes tudni erről az italról?

  1. Az energiaiital aktiválja a szimpatikus idegrendszert, ezzel adrenalint szabadít fel. Ez átmenetileg javítja a memóriádat a, a nyelvi képességeidet és a figyelmedet. Ezen kívül persze éberebb is leszel.
  2. A legtöbb anyag, ami az energiaitalokban található valójában nem fejt ki semmilyen hatást. Tudományosan nem igazolt, hogy a taurin, ginseng és ginko kivonatnak bármilyen hatása is lenne. Ami viszont tényleg felpörget az a koffein és a cukor.
  3. Az energiaital nem sportital! Mivel az energiaitalok nem tartalmaznak sót, ezért nem alkalmasak az edzés utáni felfrissülésre, azok pótlására. Sőt a benne lévő koffein enyhén vízhajtó hatású, ami ronthat a helyzeten.
  4. Fogyaszd mértékkel! Míg egy, maximum két doboz jelentősen javítja a kognitív funkcióidat (pl. figyelem, memória), addig több már csak szorongást, nyugtalanságot és irritabilitást okoz az idegrendszer túlzott aktivációja miatt.
  5. Az energiaitalok tele vannak cukorral. Kettő dobozban akár 13 teáskanálnyi! A túlzott fogyasztás ezért cukorbetegesét és elhízást okozhat.
  6. Ne keverd alkohollal! Az energiaital felpörget, ami miatt nem érzed az alkohol egyébként álmosító hatását. Emiatt még többet fogsz inni, ami hatására a gondolkodásod és az érvelőképességed megváltozik, gyengül, ezért valószínűbben vállalsz kockázatos cselekedeteket.

Összességében elmondható, hogy amennyiben egészséges vagy, akkor napi 1-2 doboz energiaital elfogyasztása nem veszélyeztet téged és nyugodtan élvezheted azt a kisebb energiafröccsöt, ami a tanuláshoz jól jöhet. Tehát a mottó itt is, mint sok helyen: „Fogyaszd ésszel, mértékkel!

euDIÁKOK
Az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet a legjobb diákmunkákat kínálja Neked, amiből kedvedre válogathatsz! Jelentkezz már akár 15 éves kortól. Nem gond, ha nem a fővárosban laksz, országszerte lehetőséget biztosítunk Neked a munkára.