Irodánkban a személyes ügyintézés csak előzetes időpontfoglalást követően lehetséges! Folyamataink zökkenőmentesen működnek tovább az online térben. Időpont foglalásért írj az [email protected] email címre.

Blog

Hogyan válasszak egyetemet és szakot? (Az egyetemválasztás szempontjai)

Hogyan válasszak egyetemet és szakot? (Az egyetemválasztás szempontjai)

Továbbtanulás 13 perc

Életünk egyik legfontosabb és legnehezebb döntése az egyetemválasztás. Segítünk, hogy megfontolt, jó döntést hozhass. Szempontok, érvek, tanácsok.

A megfelelő egyetem kiválasztása komoly döntés. Nemcsak egy szak és intézmény mellett kötelezed el magad, hanem egy város mellett is, ahol a következő években élni fogsz. (Arról nem is beszélve, hogy az egyetemválasztás alapjaiban határozza meg a jövőbeli lehetőségeidet.)

De ahelyett, hogy olyasmivel nyomasztanánk, amit valószínűleg úgyis rengetegszer hallottál már a szüleidtől és a tanáraidtól, inkább megmutatjuk, hogyan könnyítheted meg a döntést.

Ezzel az összefoglalóval segítünk neked abban, hogy alaposan átgondolhasd, hol szeretnél továbbtanulni.

Miért fontos az átgondolt egyetemválasztás?

A februári (szeptemberben induló képzések esetén) vagy novemberi (februárban induló képzések esetén) szakválasztásra fel kell készülni. Igencsak nehéz döntés előtt áll az, aki most szeretne továbbtanulni, hiszen, csak Magyarországon, annyi a jó felsőoktatási intézmény, mint égen a csillag. 

A megfelelő szak kiválasztásával kezdődik minden, hiszen jó esetben a mostani döntésed fogja megalapozni a későbbi munkavállalói pozíciódat, lehetőségeidet és azokat az irányokat, amelyeken elindulhatsz majd.

De azt fontos látnod, hogy a döntéseddel nemcsak sulit és szakot választasz, hanem lehetséges jövőt, barátokat és lakhelyet is. Az egyetemi évek ugyanis a szakmai életedet mellett az emberi kapcsolataidat is megalapozzák.

A megfelelő szak és intézmény kiválasztásánál tehát mérlegelned kell egy csomó szempontot és ismerned kell magadat ahhoz, hogy tudd, mi a neked való.

Két személy egy laptop kijelzőjére mutat, miközben adatokat hasonlítanak össze.

Mi alapján válasszak szakot?

A jó egyetem kiválasztásához fontos, hogy tisztán lásd, mivel szeretnél foglalkozni. Ez a választás nagyon nehéz, hiszen a kiválasztott szakkal egy iparág mellett is elkötelezed magad. 

Azért is nagyon fontos, hogy legyen elképzelésed a szakot illetően, mert ez már az egyetemek listáját is szűkíti. Hiszen bizonyos szakok csak egyes egyetemeken indulnak. Illetve a szakok nívója sem ugyanaz a különböző felsőoktatási intézményekben.

Elsőként is mérlegeld az elmúlt középiskolai éveid: ez amolyan mérföldkő, ahol sokat nyom a latba, hogy mennyire ismered önmagad.

Egy-egy szakma meghatározza azt is, hogy kivel, mivel, hol és hogyan fogsz dolgozni majd a későbbiekben. Hogy mi mellett állsz ki, milyen tényezők fogják meghatározni a mindennapjaidat.

Látni azt, hogy élvezni fogod-e, hivatásodként éled-e majd meg azt, ami mellett most elkötelezed magad, talán a legnehezebb az egész szakválasztásban. 

Mindenképpen a személyes érdeklődésed és a céljaid vezéreljenek, emellett fontos, hogy azt is lásd, nem minden a pénz. Ha például inkább visszahúzódó vagy, nem szívesen mész emberek közé, ne akarj ügyvédnek menni.

A személyiséged ugyan folyamatosan változik, de az alapok már ott vannak: olyan szakot válassz, amit szívesen megtanulsz, és a későbbiekben élvezetes munkalehetőséget látsz benne.

Ha ismered a készségeidet, a tudásodat, sokkal könnyebb lesz szakot választanod.

Tippek a sikeres szakválasztáshoz

Jogosan merül fel a kérdés: akkor mégis mi alapján válaszd ki a neked való szakot? Vannak olyan szempontok, amiket érdemes végigvenni:

 • szakmai és személyes érdeklődés: a tanulmányaid mellett a hobbidról se feledkezz meg, lehet, hogy később szuper munkát találsz majd azon az irányon;
 • készségek fontossága: miből vagy a legjobb, melyik tantárgyak érdekelnek legjobban?;
 • a család, barátok, ismerősök véleménye: kérd ki azok véleményét is, akik jól ismernek téged, hiszen lehet, hogy rávezetnek egy olyan irányra, ami neked eszedbe sem jutott;
 • tájékozódás: ha van már pár gondolat a fejedben szakokat illetően, olvass utána, nézd meg, mivel jár majd mindez, milyen lehetőségeket tartogat később;
 • a szak presztízse: fontos lehet az is, milyen a kiválasztott szak hírneve, jókat hallasz-e róla;
 • az adott szak és szakma pénzkereseti és fejlődési lehetőségei: bizony ez egy komoly szempont, mindenképp érdeklődj utána, keress rá a neten, hogy mire számíthatsz majd;
 • oktatók tanácsai: tanáraid ismernek téged és a képességeidet is, ha jóban vagy egy oktatóddal, kérd ki a tanácsát;
 • a kedvelt tanulmányok, ismeretek kötődése az adott szakhoz: ha megvannak a lehetséges befutók, nézd meg azt is, mennyire kötődnek az általad kedvelt tantárgyakhoz, vagy a már meglévő ismereteidhez.

Mik a legfontosabb szempontok egyetemválasztásnál?

A megfelelő szak kiválasztását követően jöhet az egyetem. Ha már tudod, hogy milyen szakma irányába indulnál el, a második legfontosabb döntés a megfelelő intézmény melletti elhatározás.

Ez persze komoly kutatómunkát igényel: a jó döntéshez az adott szakot a legtöbb egyetemen meg kell nézned. Így derül majd ki az is, hogy melyik suli lesz a jövőbeni otthonod. Az alábbi szempontokat mindenképp érdemes szem előtt tartanod:

 • a felsőoktatási intézmény presztízse;
 • az oktatás színvonala;
 • egyéni kötődés;
 • család, barátok, ismerősök véleménye;
 • a hallgatói élet;
 • oktatók tanácsai;
 • az intézmény elhelyezkedése;
 • anyagi ráfordítás.

Kicsit ijesztő lehet szembesülni azzal, mennyi mindent figyelembe kell venned az egyetemed kiválasztásakor. Mindig gondolj arra: ha most jól döntesz, az a jövőben kifizetődik. Ezért ne sajnáld az időt egy kis kutatásra, később nagyon hálás leszel magadnak.

Milyen szinten van a kiválasztott szak?

Az egyetem melletti elköteleződés egyik fontos szempontja: a kiválasztott szak milyen minőségben van jelen az adott intézményben? 

Milyen az egyetem presztízse? Jókat írnak róla? Hol van a rangsorban? Milyen az oktatás színvonala? Milyenek a tanárok?

Szerencsére annyi választ találsz már ezekre a kérdésekre, ami több mint elég. Nyugodtan keress fel olyan csoportokat, régi diákokat, akik most a kiválasztott suliban tanulnak, vagy korábban ott végeztek. A leghitelesebb infókat úgyis ők adják majd neked.

Hallgatók a tanárra figyelnek az egyetemi előadóban.

Elég jó lesz nekem ez az egyetem?

Az egyik legfontosabb választási szempont a presztízs, amelyre a legtöbben alapoznak a felvi.hu felmérése alapján. Tehát a legtöbb leendő hallgató az alapján dönt, mennyire jó a kiválasztott suli, és milyen színvonalú az oktatás.

Aligha meglepő, hogy a legtöbben szeretnék jól elsajátítani a szak rejtelmeit, és olyan képzésben részesülni, ami profi szakemberekké teszi majd őket. Hiszen sok munkahelyen a tapasztalat mellett azt is nézik, hol tanult az ember (főleg, ha speciálisabb területről van szó).

Melyik városban van az intézmény?

A választásnál tedd fel magadnak a kérdést: mennyire szeretnél távol tanulni a szülői háztól? Ez nem elhanyagolható szempont, hiszen egy város elhelyezkedése, közelsége sokat számít.

Az egyetemi évek alatt válsz igazán önállóvá, megtanulod, hogyan gondoskodj magadról, és a tanulás mellett hogyan töltsd ki a mindennapjaid.

Diákok hátizsákokkal gyalogolnak és bicikliznek az utcán.

És ez még nem minden. A lakhatási költségek mértéke is komoly szempont.

Meg kell nézni, milyen albérleti vagy kollégiumi lehetőségek vannak az adott városban. Ha szűkebbre szabnád a kiadásokat, elég lesz a szociális helyzet és a távolság a kollégiumi felvételhez? Milyen az intézmény kollégiuma? Milyenek a körülmények, milyen ott az élet?

Ha pedig albiba költöznél: kivel költöznél össze? Egyedül, vagy többen laknátok? Milyenek az albérletárak az adott városban?

Ezernyi kérdés, amire már az intézmény kiválasztásakor érdemes tudni a választ.

Mennyire számít mások véleménye az egyetemválasztáskor?

Újabb fontos kérdés: érdemes kikérni mások véleményét? Ez azért is nehéz téma, mert a szüleink gyakran más irányba terelnének minket, mint amit ő szeretne.

Ennek számtalan oka lehet, mindenesetre az biztos, hogy a szülő nem csak a gyerekét ismeri, hanem a munka világát is, és valószínűleg a legjobbat akarja neki. Így a szülők, rokonok véleménye megerősíthet, vagy elbizonytalaníthat, de mindenképpen fontos lehet.

Egy férfi a MacBookra mutat, míg egy másik férfi figyel.

Azt is érdemes tudni, hogy ez az egyik legnagyobb döntés, amivel szembekerültél eddigi életed során. Tehát ha határozott véleményed van, és tudod, hogy a kiválasztott szak és egyetem neked való, hallgasd meg mások véleményét, de ne engedd, hogy eltántorítsanak.

Mérlegelj és gondold át, amit hallasz, de végső soron ez a Te választásod. Nem másoké.

Ha azonban bizonytalan vagy, csak jót tesz, ha több helyről informálódsz. Lehet, hogy egy ismerősöd ajánl egy olyan intézményt, ami eddig eszedbe sem jutott, de felkelti az érdeklődésed.

Arról nem is beszélve, hogy milyen sokat segíthet, ha az adott szakot elvégzett, már dolgozó emberek véleményét kéred ki. Persze itt is lehetnek eltérő nézetek, de végső soron a több infó csak segíthet a döntéshozásban.

Mennyibe kerül az egyetem?

Sajnos vannak olyan képzések, illetve intézmények, ahol csak költségtérítésesen indul a befutó szak. Már a középiskolai évek alatt fontos mérlegelni, hogy mennyit tudtok rászánni a tanulmányaidra. A lakhatás és a mindennapi megélhetés mellett nem biztos, hogy belefér a fizetős szak.

Persze a legtöbben az államilag támogatott képzésekre pályázunk, de ehhez sokszor magas pontszámok kellenek. Ha megvan a vágyad, ne dobd a kukába csak azért, mert magas a pontszám. Nézd meg, milyen lehetőségeid vannak fentebb tornázni a pontjaid. Tanulni sosem késő.

Milyen a hallgatói élet?

Az egyetemben az a jó, hogy nemcsak a szakmai jövődet, hanem a kapcsolati hálódat is építi. Általában az egyetemen köttetett barátságok és kapcsolatok jobban kibírják az idő próbáját. 

A hallgatói élet nemcsak bulikat jelent, hanem szakköröket, csoportokat, hobbikat, kapcsolati tőkét is. Mindenképp nézz utána, mit mondanak az intézmény szociális életéről, milyen programokra, eseményekre számíthatsz.

Hiszen a felsőoktatásban eltöltött évek a megfeszített tanulás mellett a szórakozásról is szólnak majd A „gondtalan” diákévekről.

Szőke fiatal nő táncol egy fesztiválon, a háttérben sátrak és naplemente.

Ezek azok az évek, amikor még kevésbé nyomja a vállad a mindennapok terhe. Lesz időd kialakítani fontos kapcsolatokat is. Mindenképp élvezd ki ezeket a lehetőségeket, és nézd meg, a kiválasztott egyetem mit tud neked nyújtani ezen a téren.

(És ha már szórakozás, bár 2020-ban elmaradtak a nagy fesztiválok, reméljük 2021-től újra együtt fesztiválozhatunk. Ha pedig így lesz, ezt a cikket is érdemes csekkolnod.)

Miért fontos az egyetemi nyílt nap?

Habár fontosak a vélemények és a tájékoztatók, mégiscsak a nyílt napokon ismerheted meg igazán az egyetemek légkörét.

Ha teheted, menj el minél több nyílt napra (a jelen helyzetben ezek többsége online zajlik, szóval ki sem kell mozdulnod otthonról.) Kóstolj bele, mi vár majd rád az adott szakon. Megismerheted az épületet, a tanítás menetét, a hangulatot és a kolit is, így sokkal könnyebb lesz majd a döntés, melyik intézmény mellett is tedd le a voksod.

Hasznos tippek, hogy biztosan jól dönts

Ha még vacillálsz a megfelelő szakok és intézmények között, íme néhány tipp.

 • Alaposan ismerd meg a kiválasztott szakot: mit is jelent pontosan, milyen tárgyakra számíthatsz?
 • hol lehet elhelyezkedni ezzel a szakkal? Milyen állások jöhetnek számításba?
 • Kérdezni, kérdezni, kérdezni! Tegyél fel minden kérdést, hogy biztosra mehess!
 • Ismerd meg az intézményt: alaposan járd körbe a kampuszt, a kolit, ismerd meg a tanuláson kívüli teendőket, esetleg sportolási lehetőségeket stb.

Sőt, lehetőséged van tesztek segítségével szűkíteni a kört. Az eudline.hu cikkében megtalálod a Nemzeti Munkaügyi Hivatal oldalán közzétett teszteket is, ezt is érdemes kitöltened.

Végezetül pedig egy jó tanács: az önismeret és a személyes választás nagyon fontos. Ismerni és tudni kell a saját preferenciáidat. Ezek a legcélravezetőbbek, ezek fognak segíteni neked abban, hogy jól dönts.

Egy jó szakma aranyat ér, de ha szívvel-lélekkel szereted csinálni, az még többet.

Vannak, akik már 15-16 évesen is tudják, merre szeretnének továbbmenni. De ne érezd magad rosszul, ha te nem ilyen vagy.

17-18 évesen még nehéz eldönteni, mire is vágyik igazán az ember, de ha kicsit átgondolod, mik azok, amik boldoggá tesznek, könnyebben határozod el magad. 

Helyezd előtérbe a saját érdekeid és érzéseid, és hagyd, hogy egy jól átgondolt, logikus, de téged szolgáló döntést hozhass.

Sok sikert a pályaválasztáshoz! Ha hasonló cikkeket olvasnál még, kövess minket! Ha pedig úgy gondolod, másnak is segíthet ez az anyag, oszd meg, vagy küldd el neki. 🙂

euDIÁKOK
Az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet a legjobb diákmunkákat kínálja Neked, amiből kedvedre válogathatsz! Jelentkezz már akár 15 éves kortól. Nem gond, ha nem a fővárosban laksz, országszerte lehetőséget biztosítunk Neked a munkára.