euDIÁKOK Diákmunka     1137 Budapest, Katona József utca 15.
EN | DE
Diákmunka twister Diákmunka facebook Diákmunka g+ Diákmunka in Diákmunka rss

Sikersztorik, élménybeszámolók

Working Internationally

Jelen cikkünkben további részleteket tudhattok meg Nágel Valéria müncheni tapasztalataival kapcsolatban. Érdemes elolvasni, nagyon érdekes beszámoló! :)

Kedves Tettrekész Olvasók!

Nagyon sok választás adódik az életben, ajtók nyílnak és záródnak, és mindez olyan gyorsan zajlik, hogy néha elsétálunk a nyíló ajtók mellett. Be sem kukkantunk, mert aznap fáradtak vagyunk, vagy éppen csak csukott szemmel éljük meg a pillanatot. Minden napunk egy utazás?  Mint mindig, az éremnek két oldala van, és Neked, mikor reggel felkelsz, csak élére kell állítanod az érmét és elindulni. Ez a középút.  Bízva önmagadban, hiszed, hogy meg tudod tenni, képes vagy rá és tudsz változtatni, ha szeretnél. Ha nem, akkor nem olvasnád soraim. :)

Tükrökkel vagy körülvéve, akárhová mész. Gondoljuk csak végig mi történik, ha belenézel egybe? Minden reggel  látod Önmagad, ha mosollyal kelsz fel, ha nem, mindegy is, mert erre ébredsz és lefekvés előtt, fogmosás után is ugyanazt látod. Ez egy egyszerű tény. Látod mindazt, ami alakított Téged, amíg idáig eljutottál, visszatekint a múlt, mindenkinek a saját, varázslatos, régi és egyben új Önmaga. Ha nem tetszik akit vagy amit látsz, elfogadva jól fenékbe rúgod azt, aki visszatekint rád és belefogsz valami másba? Itt kezdődnek az Álmaid és a nagybetűs Élet.

Mielőtt kijöttem Németországba, magam mögött hagyva az eddig felépített biztonságot, a megszokott dolgaimat, sok leírást olvastam hajón dolgozókról és olyan személyekről, akik külföldön élnek és csak ámultam, mert elképzelni el tudtam, milyen lehet, de nem éltem át egy szót sem, bármit olvastam. Az enyém ott kezdődött, amikor unokatesóm átküldte az EU-JOBS álláshirdetését.

Szeretném egy kicsit más szemszögből megvilágítani nektek, milyen az élet idekint München City-ben és a L?Osteria-ban. Az első tanácsom: Pakolj össze magadnak egy mentális csomagot megtöltve erővel, elszántsággal, félelemmel - az újtól ? ambícióval, és ami a legfontosabb, akaraterővel. Ha ez megvan, vágj neki a nagyvilágnak és tanulj egy kicsit! Elsősorban nyelvet, és ismerd meg a világot és azt a személyt  - jó és rossz tulajdonságokkal egyszerre -, aki vagy.

Én egy éve vagyok kint. Pontosan 2012. január 29-én koccintottam barátnőmmel, megünnepelve az első évemet. :) Mindig van egy első... Utazásból, ismeretkötésből, hibából és csókból. Biztos tudod az utóbbi milyen érzés, egyszerre ráz ki a hideg és nyugszol meg, pont ettől.

Nágel ValériaÉn kocsival jöttem ki, rögtön az étterembe. Egy másik lány is jött aznap, őt akkor ismertem meg. Tudtam kit kell keresnem, de nagyon féltem, nem is értettem, hogy kerülök én ide?? Ezt követően elmentünk egy magyar srác kíséretében az étterem által finanszírozott lakásba, az új Otthonunkba. Az első pár szabadnapon elintéztük a bankszámlát és a lakcímbejelentést, segítőkész, magyar srácok társaságában. Igen, sokan vagyunk kint. Valakinek a valakije mindig ismer valakit. :) Két napra rá jött az első munkanap. Hozzászokni a nyelvhez, a sztenderd dolgokhoz és a kaotikus rohanáshoz. Első héten ismerkedtünk az olasz ételekkel, pizzákkal, feltétekkel, mint commi dolgoztunk még saját asztalok nélkül. A második hetünk Rosenheimben szintén tanulással telt. Kassza, kontaktus létrehozása a vendégekkel. Itt kezdtünk engedni.

Őszintén én már ez időszak alatt olyan sok rosszat hallottam L'Osteriánkról, hogy másik munkahelyet akartam keresni. Persze, akiktől    hallgattam a negatívumokat, ők már nem dolgoznak velünk. Gyorsan fordulnak meg az emberek nálunk, szinte napi szinten. Örülök, hogy akkor kitartottam. Nekem a hideg és meleg benyomások voltak a ?randizgatás?, és most értem el a ?csók? részhez egy év után? Nehéz hozzászokni mindenhez, mert ez már egy másik világ. Ha külföldön  dolgozol külföldiként, azt mindig éreztetni fogják veled. Ajánlatos szót fogadni a főnökeidnek és tisztelni az ő munkájukat is, mert mindkét részről iszonyatosan stresszes egy év volt a miénk, azt kell mondanom. Sok volt a konfliktus, én is követtem el hibákat, éreztem úgy, hogy nem kapom meg a kellő tiszteletet és megbecsülést, de azt hiszem mára már kialakult a kölcsönös tiszteletadás vezető és beosztott között. Eljött a harmadik hét, az újonnan nyílt Künstlerhausban, München szívében. Hét nap alatt megnyitottunk és ezzel együtt kezdett az igazi csapatunk, az úgynevezett L'Osteria Familie összeállni. Nem mondanám, hogy egy év elteltével       nincsenek konfliktusok csapaton belül, de összességében tudunk egymásra számítani a mai napig. Néhányan nem csak munkatársak vagyunk. Barátok lettünk?

Néha úgy alakulnak a dolgok - nyáron sűrűbben -, hogy nincs lehetőséged, időd tervezni. Sok a stressz, nincs elég beosztott és rengeteg a vendég. Néha besokallsz és csak menekülnél. Akár haza, bárhová, mindegy. Csak ki vagy merülve a sok stressztől, munkától, rohanástól? Kezdetben az segített, hogy egy hang mindig azt ismételgette a fejemben: ?Adj magadnak időt!? Később mikor már rutinból megy a munka és nagyobb rajtad a felelősség, akkor minden kimerültségedet kárpótolja München és azok a csodálatos személyek, akiket megismertél. Változni fogsz, megismersz olyan kultúrákat, amikhez eddig csak az internet kötött. Vannak ismerőseim Irakból,        Nigériából, Európa összes országából, Brazíliából..., a legjobb emberek. Élnek egyik napról a másikra, valóban boldogan. Volt szerencsém perzsa ?hercegeket? is megismerni, ajánlom a nagy szívet törő, szerelmet kereső csajoknak! :)

Az a véleményem, hogy van, aki bírja, és van, aki nem. Ez gasztronómia. Amit vállalsz, az éjszakába nyúló 9-10 órás munkaidő, egy ezt követő spontán Party a munkatársakkal, barátokkal. Másnap az egész kezdődik elölről. Mire feleszmélsz, jön a hétvége és mindenki pihen, Te viszont akkor ?hajtasz? a legnagyobbat. Persze megéri beletanulni, mert a pénz, amit keresni tudsz, nem kevés, és az is csak rajtad múlik, mennyi az annyi. Sokat futsz egész nap, néha úgy érzed a szervezetlenségben teszed határok nélkül, de addig ne ítélj, míg nem ismered a szervezői oldalt.

Már nem lakom a Personal Wohnungban. Elköltöztem fél éve, kivettem egy saját lakást, berendeztem, tettem egy kicsit félre is.
Egyik nap takarítás közben ráleltem egy kis füzetkére. Úgynevezett bakancslistára 2009-ből. Belelapoztam és már el is feledve akkori kívánságaimat, ezt találtam benne? mindezt, amit most megosztottam Veled.

Nem süthet mindig a nap, de, ha süt, itt azt izomból teszi! És ha mosollyal vágsz neki, már megérte, mert ez az egyetlen görbe, ami mindent egyenesbe hoz!?

Nágel Valéria ? München

Ha szeretnél Te is hasonló tapasztalatokkal gazdagodni, keresd nemzetközi munkalehetőségeinket a www.eujobs.hu oldalon!

EU-JOBS Nemzetközi Csapat ? Lilla & Károly

Cégcsoportunk tagjai

Bemutatkozik az euCSOPORT Munkaerő-kölcsönzés, munkaerő-közvetítés Weboldalkészítés, SEO Európai Uniós Foglalkoztatást Elősegítő Közhasznú Alapítvány Call-center Nyugdíjas Szövetkezet
SOS Gyermekfalvak pártfogó 2018

Közösség

Kapcsolat

H-1137 Budapest, Katona József u. 15.

06 1 225 1533

ugyfelszolgalat@eucsoport.hu

Nyitva tartás

Személyesen Telefonon
H 10:00 - 17:00 10:00 - 17:00
K - P 09:00 - 17:00 09:00 - 17:00
Szo - Vas - - - - Zárva - - - -