euDIÁKOK Diákmunka     1137 Budapest, Katona József utca 15.
EN | DE
Diákmunka twister Diákmunka facebook Diákmunka g+ Diákmunka in Diákmunka rss

Sikersztorik, élménybeszámolók

Üdvözlet Frankfurtból

Sziasztok! Nem is tudom, hol kezdjem. Talán ott, hogy ha az én példám nem sarkall arra, hogy elmenj Lillához és Karcsihoz az interjúra, akkor nem is akarsz igazán külföldön dolgozni.

Vagy legalábbis bizonytalan vagy, de íme az én rövid történetem: 2010-ben gimnáziumi érettségi, 2012. július közepe vendéglátós OKJ megszerzése (2 hónapos gyakorlat, tehát nem több éves vendéglátós tapasztalat), majd augusztus elsején megérkezés busszal Frankfurtba. J Biztosan Te is gondoltál rá, hogy nem ?kamu? meló-e, nekem sem volt könnyű eldönteni, hogy 21 évesen gyakorlatilag nulla vendéglátós tapasztalattal kijöjjek Németországba, de annyira gyorsan pörögtek az események, hogy e sorok írásakor a 8. hetemet kezdem, mint báros az étteremben.

diákmunka FrankfurtIgen, az első napokban nagyon nehéz volt, megszokni a nyelvet (ami még most sem könnyű), felvenni az étterem ritmusát, amihez legalább 101% akarat kell, na meg egy jó futócipő. J Már az első nap belevágtunk a közepébe (én egy osztálytársammal jöttem ki), gyakorlatilag még ki sem csomagoltunk, és már kezdtük is a munkát, de rengeteg a magyar kint, így könnyebb volt pontosan megérteni a különböző munkafolyamatokat. A szállás is megfelel a céloknak, az élet sem drágább itt, mint sokan gondolják. Nem csak elcsépelt szlogen, hogy "Jeder hilft jedem", tényleg egy csapat vagyunk. Nem írok most arról, hogy kinek mi a feladata, legyen elég annyi, ha tényleg beszéled a nyelvet valamennyire és van egy minimális tapasztalatod a vendéglátás terén, akkor ne habozz, próbáld ki magad, hiszen nincs vesztenivalód. Illetve dehogy nincs: itt csak a borravalóból el tudod tartani magad, vettünk már biciklit, elmentem egy Bundesliga meccsre és nem sajnálom annyira a pénzt, mint otthon, mert tudom, hogy másnap megkeresem. Ha bárban dolgozol, napi szinten 20-30 euro borravalót tudsz hazavinni, ez függ a forgalomtól, és attól, hogy hányan dolgoztok aznap. (Ez lehet akár 50 euro is egy teltházas napon). A szervizben ez 50-100 euro között mozog, ha már van sok asztalod. És akkor ehhez jön hozzá a nettó kb. 900 euro fizetés (ebből már le van vonva a szállás), amit simán a számládon tudsz hagyni, ha nem élsz nagy lábon. Erről egy OKJ-s papírral otthon álmodni sem lehet. Persze nem minden a pénz, mert sok mindenre nincs időd, napi 10-12 órákat kell dolgozni, de ha egy pár év alatt meg akarod alapozni a jövőd, élményeket gyűjteni, megismerni jobban magad, akkor ez egy kiváló lehetőség. Nem kell más hozzá, mint hogy e levél elolvasása után elmenj az interjúra, legyél határozott, majd csomagolj és adj egy esélyt magadnak.

Üdv Frankfurtból:
Csepregi Ádám és Pintér Anita
2012. szeptember

Münchenből jelentkezem. Időnként már megszokhattad, hogy a BOB INFO Magazinban egy-egy cikk nemzetközi területre kalauzol Téged, most is így teszünk.

Kerek egy évvel ezelőtt egy fiatal magyar lány ? Nágel Valéria - elszánta magát arra, hogy nemzetközi közegben, egy bajorországi étterem dinamikus csapatának tagja legyen.
Fiatalon, erőtől és elszántságtól duzzadva találkoztam vele irodánkban, ahol bemutattam neki  milyen úton-módon kerülhet ki Németországba. Mint megtudta nem  kevesebbre volt szüksége, mint hogy németül tudjon kommunikálni, legyen egy éves szabad-felhasználású időegysége, és persze az a bizonyos kalandvágy is buzogjon benne, ami minden jó mozgatórugójának tekintendő. Valéria ma már egy müncheni belevaló csapat tagja, ahol multi-kulti és valódi német kommunikáció mellett építi tapasztalatait és gyűjti továbbra is élményeit. Olyan levelet írt nekem, amit egy az egyben szeretnék bemutatni Nektek, hiszem, hogy többet ér minden fent leírt szónál! íme:

?Szia Károly!

Személy szerint annyit tudok mondani, hogy ez az év volt életem egyik legnehezebb és egyben legszebb éve. Mint minden kezdet, ez is nehéz volt, sok mindent meg kellett tanulni és elfogadni, kicsit változni a feladatokhoz...
Téged is és mindenkit, aki előrejutásunkhoz hozzásegített, köszönet illet!
Nagyon jó évet zártunk, sok minden megváltozott mióta kint vagyunk, de összességében pozitív irányba... :)
Saját lakásom van, sok új barátom Brazíliából, Irakból... nem is tudok hirtelen mit írni... :P
Ezt meg kell tapasztalnia mindenkinek, akiben van erő és elszántság, kipróbálnia magát egy tőle teljesen idegen környezetben.
Nekem bejött és már el sem tudom képzelni magamat "otthon". A szerződés hosszabbítás ellen semmi kifogásom nincsen, kemény a munka, most még keményebb lesz, de megbirkózok vele, mint eddig mindennel.?

Nágel Valéria - München

Ez egy a sok jó példa közül, de bízunk benne, hogy a jövőben akár Te is egyike leszel azoknak, akik hasonló életszagú történeteikkel örömet okoznak nekünk!

Nemzetközi munkalehetőségeinket megtalálod a www.eujobs.hu oldalon!

Fordulj hozzánk bizalommal! :)

EU-JOBS Nemzetközi Csapat - Lilla & Károly

Cégcsoportunk tagjai

Bemutatkozik az euCSOPORT Munkaerő-kölcsönzés, munkaerő-közvetítés Weboldalkészítés, SEO Európai Uniós Foglalkoztatást Elősegítő Közhasznú Alapítvány Call-center Nyugdíjas Szövetkezet
SOS Gyermekfalvak pártfogó 2018

Közösség

Kapcsolat

H-1137 Budapest, Katona József u. 15.

06 1 225 1533

ugyfelszolgalat@eucsoport.hu

Nyitva tartás

Személyesen Telefonon
H 10:00 - 17:00 10:00 - 17:00
K - P 09:00 - 17:00 09:00 - 17:00
Szo - Vas - - - - Zárva - - - -