Szakdolgozat? Így védheted ki a plagizálást

Jön a tavasz, jön a szakdolgozat leadás. Sokan szenvednek most a megírásával, a hivatkozások, idézetek pedig fontos részei, de a legtöbb problémát okozzák. A plágium törvényellenes, de az egyetemek is szigorúan veszik, akár a diploma is lehet az ára.

De mi az a plágium? Ha valaki az eredeti szerző munkáját saját munkájában hivatkozás, forrás megjelölés vagy a szerző engedélye nélkül felhasználja. Vagyis sajátjaként tünteti fel valaki más szellemi alkotását.

Gyakran hiányzik a tájékoztatás is, a diákok nem nagyon tudják, hogy hogyan kell hivatkozni, de azt se tudják sokszor, hogy mennyit érdemes egy dolgozatban másoktól idézni, és mennyi legyen a saját gondolat. A plágiumról és a hivatkozásokról sokkal többet kellene beszélni az egyetemek falain belül, ezzel visszább lehetne szorítani a plagizálók számát.

A plag.hu egy olyan ingyenes weboldal, ahol ellenőrizheted a szövegedet, ha nem vagy biztos magadban. A szoftver figyelmeztet az esetleges jogsértésre, de akkor is szól, ha túl sok parafrázist (egy mű tartalmának saját szavakkal való elmondása) talál a dokumentumban.

A plágiumkereső zölddel jelöli a megfelelő idézetek, és lila színnel a gyanúsnak tartott részeket. Pirossal a másolás, beillesztés plagizálást, vagyis az egyértelmű plágiumot, sárgával a parafrázisokat.

A plag.hu már több nyelven is elérhető, például angolul, franciául, németül, de kereshetünk lengyel, görög, orosz és még sok egyéb nyelven is.