Mit lehet tudni az idei érettségi szezonról?

Idén végzel a középiskolában, és már az érettségin jár az eszed? Vagy előrehozottan teszel valamilyen érettségi vizsgát, de ötleted sincs, hogy mikor lesz? Akkor ebben a posztban segítünk neked!

A 2019-es tavaszi érettségi időszak május 3-án kezdődik a nemzetiségi nyelvi és irodalmi írásbelikkel, de a legtöbbeket érintő szakasz május 6-án, a magyar nyelv és irodalommal. Ezt követi majd a matematika, a történelem, az angol, a német nyelv, majd szépen sorban az összes többi tárgy.

Júniusban pedig következnek a szóbelik, először az emelt szintűek 5-13 között, majd a középszintű szóbeli vizsgák június 17-28 között.

A ketteshez továbbra is 25 százalékra van szükségetek, de ezen felül fontos, hogy külön-külön meglegyen a 12-12 százalék a szóbelire és az írásbelire is minden tárgyból. Ha valamelyik kevesebb lesz, pl. 10 százalék a szóbeli, akkor összesen hiába van meg a 25 százalékotok, nem kaphatjátok meg az elégséges osztályzatot. Az idegen nyelveknél ez egy kicsit módosul, mivel a nyelvi érettségik öt részből állnak (olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, íráskészség, beszédkészség), így mind az öt résznél meg kell, hogy legyen a 12 százalékotok, hogy sikerüljön a vizsga.

Van egy fontos változás is ebben a tanévben, ami a történelematlaszokra vonatkozik. Idén már csak kronológiai táblázat nélküli atlaszt lehet használni a vizsgán.

Bár még idén nem kötelező minden szakra az emelt szintű érettségi, azért már sok helyen kérik. Az emeltért többlet pont is járhat, de csak ha 45 százalék fölött teljesítitek. Fontos viszont, hogy az egyetemek által kért emelt szintű érettségi követelményének akkor is megfeleltek, ha 45 százalék alatt teljesítetek, de megvan a kettes, vagyis a minimum 25 százalék.

Ha idén érettségizel, akkor sok sikert kívánunk neked. Ne aggódj, minden évben rengeteg mennek át azon, amin te most. Bár az érettségi nehéz, nem teljesíthetetlen.