Blog

Karanténban környezetváltozásnak sem utolsó a diákmunka

Karanténban környezetváltozásnak sem utolsó a diákmunka

Diákmunka 4 perc

A kényszerű elszigeteltség azzal együtt is terhes volt a diákoknak, hogy saját bevallásuk szerint közben élénk, bár virtuális társasági életet éltek.

Téged hogyan érintett a járvánnyal járó bezártság? Találkoznak-e a kényszerű otthonlét alatt a fiatalok, vagy inkább csak online tartják most a kapcsolatot? Mi a jó program karantén idején, és persze az is kérdés, hogy ki és milyen munkát vállal ez alatt az idő alatt.

Mivel tényleg kíváncsiak voltunk, megkérdeztünk többszáz diákot mindezekről. A felmérésünkből kiderült például az is, hogy a megkérdezett diákok kétharmada talált enyhülést abban, hogy dolgozott, hiszen a pénzkeresés mellett a munka legalább kimozdította őket otthonról.

 

A kutatás szerint tíz diákból kilenc nehezen élte meg a járvánnyal járó bezártságot; a legtöbben úgy írtátok le ezt az állapotot, hogy „valahogy már kibírom”. Ebben sokat segíthettek a barátok, az online társasestek és a végtelen videochat-partik, de néha fárasztó volt, hogy minden otthon, a négy fal között zajlott: a tanulás, a szórakozás és adott esetben a munka is.

Épp ezén sokan jeleztétek vissza, hogy a diákmunka jó hatással volt a közérzetetekre, hiszen lehetőséget adott arra, hogy kimozduljatok, környezetet váltsatok, pénzt keressetek és tegyetek a céljaitokért. A felmérésben résztvevők 65%-a dolgozott valamit tavaly november óta. A többséget önmagában nem igazán riasztotta el a járványhelyzet attól, hogy munkát vállaljon. Csupán a megkérdezettek 12 százalékát tartotta vissza a megfertőződéstől való félelem. A legtöbben, a válaszadók 27 százaléka az időhiányt jelölte meg elsődleges hátráltató tényezőként. Számukra van egy jó hírünk: a munkaadók a korábbinál is rugalmasabbá váltak ebben a bizonytalan helyzetben, ezért sokkal nyitottabban állnak hozzá a diákok igényeihez. Ezekkel a könnyítésekkel jóval könnyebben tudjátok beilleszteni a diákmunkát az iskolai teendők és a szabadidős tevékenységek közé.

Miközben a lezárások miatt visszafogottabb volt az igény a diákmunkára, a lazítások révén ez máris gyorsan változik. Április első hetében például egy nap alatt a két és félszeresére, további egy nappal később a három és félszerezése, újabb 24 óra elteltével pedig az ötszörösére nőtt az igény diákmunkásokra. Ezért a következő időszakban jó eséllyel több munkalehetőségre számíthattok, mint az elmúlt hónapokban.

Tippek, ha már te sem bírod a bezártságot

Azt javasoljuk, hogy használd ki a karanténból fennmaradó időt arra, hogy megtervezd a jövőd! Tűzz ki magad elé célokat és gondold végig mi mindent tehetnél meg értük. Végezz el egy online tanfolyamot vagy vágj bele egy új munkába, hogy értékes tapasztalatokkal gazdagodj. Gyűjts pénzt és tegyél félre, hogy a nyitást követően korlátlanul élvezhesd a szabadságot. Végül pedig ne felejts el időt szánni a kikapcsolódásra sem, és vigyázz a saját, illetve mások egészségére!

euDIÁKOK
Az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet a legjobb diákmunkákat kínálja Neked, amiből kedvedre válogathatsz! Jelentkezz már akár 15 éves kortól. Nem gond, ha nem a fővárosban laksz, országszerte lehetőséget biztosítunk Neked a munkára.