Blog

5+1 érv, hogy gyakornoki programban dolgozz

5+1 érv, hogy gyakornoki programban dolgozz

Diákmunka 9 perc

Pályakezdőként a szakmai fejlődés és egy jó állás bezsebelése a cél. De mit tehetsz hallgatóként azért, hogy már gyakorlati és releváns munkatapasztalattal kezdhess neki az életnek?

A megoldás egyszerű: használd ki a lehetőségeidet, és vegyél részt gyakornoki programban!

A legtöbb munkaerőpiacra kilépő fiatal elképesztően ambiciózus. A munkahelyén folyamatos fejlődést szeretne, célokat határoz meg és el is akarja érni azokat. Fontosak számára a jó kapcsolatok, mind emberi, mind szakmai oldalról, és látni akarja, hova is juthat el az évek alatt.

Valószínűleg te magad is egy vonzó és szakmailag magasan kvalifikált cégnél szeretnél elhelyezkedni, egy olyan inspiratív környezetben, ahol a munkavégzés nem egy hétfőtől péntekig terjedő kötelező szenvedés, hanem egy motiváló és izgalmas terület. Ahol csapatban és önállóan is dolgozhatsz, és a fejlődésed borítékolható már a kezdetek kezdetén.

Habár 2020-ban 20 000-rel kevesebb fiatal döntött a felsőoktatás mellett, az elhelyezkedni vágyók száma nem lett kevesebb. Egyre többen szeretnének már a felsőoktatás mellett is munkát vállalni, hogy aztán jobb esélyekkel indulhassanak neki az életnek.

A vállalatok pedig elsősorban azt tartják szem előtt, hogy pályakezdőként van-e már tapasztalatod a munka világában, rendelkezel-e azokkal a képességekkel, amelyeket ők is keresnek. Az ilyen feltételek teljesítésében segít egy jó gyakornoki program.

Mi is a gyakornok jelentése?

Joggal merül fel a kérdés benned: mi is a gyakornok jelentése?

Korábban a legtöbb egyetemista diáknak egy kávét főző, iratokat válogató robotmunka lebegett a szeme előtt, amely alatt semmi hasznosat nem tanul, csak az idejét fecsérli. Ma már az általunk közvetített gyakornoki programok sokkal színesebbek, nyitottabbak és hatalmas lehetőségeket hordoznak magukban.

Mit is jelent a mi felfogásunkban gyakornoknak lenni?

Nagy cégeknél, vagy akár kis- és középvállalkozásoknál elhelyezkedni, tanulni, belelátni a vállalat működésébe, a különféle szektorok adta lehetőségekbe: ezek azok, amelyekkel gazdagabb lehetsz. És ez a tudás aranyat ér.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy kapcsolatokat építhetsz, részt vehetsz az operatív feladatokon túl a kreatív tervezésekben is, és képet kaphatsz arról, mit fogsz majd csinálni pár év múlva.

Az időkereteket tekintve változó, hogy melyik cég mennyi időre keres tapasztalatszerzésre vágyó diákokat. De előfordulhatnak 1 éves megállapodások is. Jó hír azonban, hogy a legtöbb helyen rugalmas munkaidővel számolhatnak a diákok.

(A képre kattintva jelentkezhetsz a Samsung gyakornoki programjába, hogy betölthesd a keresett pozíciót.)

És akkor lássuk a konkrét előnyöket.

1. Rendkívül hasznos a gyakornoki munkatapasztalat

Az előadásokon ülve még nem biztos, hogy kristálytisztán látod magad előtt, mivel is foglalkozol majd ezek után. (El sem hinnéd, mennyi egyetemista küzd ezzel a problémával.) Az elméletet szépen lassan megszerzed, de hogyan is néz ki ez a mindennapokban?

A legjobb egyetem sem képes arra, hogy a munkahelyi tapasztalatokat átadja neked. Az előadásokról kilépve pedig majd ott állsz egy jó állásról ábrándozva, és minden vágyad, hogy bizonyíthass.

A gyakornoki program pontosan erre való:
– önálló, szakmai munkára ad lehetőséget,
– ahol mentor mellett fejlődhetsz,
– networkingelhetsz, építheted a szakmai kapcsolataid,
– védőhálóval próbálhatod ki magad a szakterületeden

Egy szakma elsajátítása évtizedek alatt sem biztos, hogy lehetséges, hiszen ismered a mondást, jó pap holtig tanul

De miért ne kezdenéd ezt el már az iskolai évek alatt?

2. A gyakornoki program izgalmas utazás a szektorokon belül

Egy adott szektoron belül is elképesztően sok lehetőség áll előtted. Az IT-szektortól kezdve a pénzügyön át a marketingig: számos pozíció, irány és szakterület vár, hogy felfedezhesd, miben vagy a legjobb. Honnan is lehetnél biztos abban, hogy például marketingesként szöveget szeretnél majd írni, vagy inkább rendezvényeket szerveznél?

A készségek, lehetőségek csak élesben nyitják fel a szemed: ahhoz, hogy tudd merre indulj, ismerned kell a lehetőségeidet.

A gyakornoki programokon belül betekinthetsz egy-egy szektor több részébe is. Kipróbálhatod a részfeladatokat, és így egy árnyaltabb képet kapva döntheted el, mi is az, ami igazán neked való.

Akár vállalkozási formák között is utazhatsz: egy multinál kezded a gyakornoki programot, mégis inkább egy startup alapításába kezdenél? A megszerzett tudás nem vész el, csak átalakul, és ezáltal csak még több szakmai tapasztalatra tehetsz szert.

3. A pályakezdő támogatás kinyitja előtted a kapukat

A vállalatok tisztában vannak azzal, hogy mekkorát nyerhetnek veled, és azzal is, te milyen előnyöket szerezhetsz náluk. A gyakornoki program win-win szituáció. Te egy releváns szakmai tapasztalattal lehetsz gazdagabb, beleláthatsz a cég működésébe és elsajátíthatod a munka világának csínját-bínját. Ők pedig egy megbízható és lelkes fiatal munkatársat nyernek, aki a legtöbb esetben a cégnél is marad, és szépen végiglépked a szinteken. A legtöbb cég ugyanis szíves örömest szerződteti a már bevált gyakornokot, és adja át neki a tudást, amellyel egy jó szakemberré válik majd.

4. Az egyetemi képzés mellett is profitálhatsz belőle

Hiszen a felsőoktatásban megszerzett elmélet mellett gyakorlatban is kamatoztathatod a szakmai tudásod. Hogy hogyan egyezteted össze mindezt az óráiddal? Rendkívül egyszerűen.

A vállalatok tisztában vannak azzal, hogy iskolába jársz, ezért a beosztás és a munkaidő kezelése rugalmas. A legtöbb helyen akkor jársz be, amikor a tanulmányaid is engedik, nincsenek fix időkorlátok.

5. Szakmai fejlődésedet mentorok segítik

A legerősebb érv mind közül az, hogy gyakornoki munkádat heti rendszerességgel mentorok segítik.

Mit is jelent ez?

A szakmai fejlődésed megalapozását. Ugyanis a cégek olyan nagy tudású szakembereket jelölnek ki mentorként, akik bevonnak a feladataikba. Nem a mentorod mellett, hanem vele együtt dolgozhatsz, ellenőrzi a feladataidat és motivál is, ha szükséges. Arról nem is beszélve, hogy egy friss szem inspirálja, új gondolkozásra serkenti a mentort is. Ráadásul egy ilyen lehetőséget a szakdolgozatod megírására is fordíthatsz. Évente gyakornokok százai választják azt a lehetőséget, hogy a diplomamunkájukat a gyakorlati helyükön tapasztaltakból írják. A jó mentor–gyakornok-kapcsolatban mindkét fél nyer, és gyakornokként olyan ismertségnek lehetsz birtokában, ami kapcsolati tőkeként is igen hasznos lesz majd.

 Mérnöki gyakornoki programban részt vevő diák a mentorával együtt dolgozik egy projekten.

+ 1. A gyakornoki fizetés megtanít bánni a pénzzel

Az első fizetések beosztása nem könnyű. De amikor gyakornokként tiéd az első havi béred, el kell indulnod a nagybetűs ÉLET útvesztőin. A munkáért járó fizetséget ugyanis be kell osztani. A hétköznapi életben pedig talán ez az egyik legnehezebb feladat: gyakornokként lehetőséged van arra is, hogy mindezt még időben elkezdhesd elsajátítani.A legtöbb helyen pedig céges laptopot és telefont is kapnak a gyakornokok – a fizetésük mellé.

Miért jársz jól gyakornokként?

A szakmai fejlődésen túl kapcsolati hálót építhetsz. Ez egy rendkívül hasznos és fontos eleme a munka világának, hiszen a későbbiekben ebből csak profitálhatsz. Megértheted a vállalati működést, az üzlet világát: olyan tudás ez, amelyet csak egy jól működő gyakornoki program adhat meg számodra. A legújabb technológiákkal ismerkedhetsz meg, láthatod a szakma fejlődési irányait, azt, hogy merre tart az adott szektor. Ezek később olyan ötleteket nyithatnak ki benned, amelyekkel a saját céljaid és terveid is megvalósíthatók lesznek.

Milyen szakmai gyakornoki lehetőségek várnak most az euDIÁKOKnál?

Mi az euDIÁKOKnál szívből hiszünk az ilyen kezdeményezések adta edukációs és gazdasági lehetőségekben. Nyitott gyakornoki munkáink között olyanok szerepelnek, mint a Samsung gyakornoki programja, ahol a legújabb technológiákkal találkozhatsz. Kipróbálhatod magad formation mérnök, module mérnök, winding karbantartó vagy formation automatizációs mérnök gyakornokként. Valamint a villamos- és gépészmérnök szakma több eleme közül is választhatsz. Bővebben az alábbi linken böngészhetsz.

Más nagy múltú cégeknél is tárt karokkal várnak. Ilyen vállalat például a Harman Becker Kft. gyakornoki lehetősége költségtervező mérnök gyakornokként, vagy villamosmérnök gyakornokként

Várunk téged is, ha már az iskolapadban szeretnéd megalapozni a jövődet. Ha pedig kérdésed van – legyen az a témával, diákmunkával, esetleg karriertervezéssel kapcsolatos –, írj nekünk üzenetet bátran!

euDIÁKOK
Az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet a legjobb diákmunkákat kínálja Neked, amiből kedvedre válogathatsz! Jelentkezz már akár 15 éves kortól. Nem gond, ha nem a fővárosban laksz, országszerte lehetőséget biztosítunk Neked a munkára.